Συνεπώς φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, δημιουργήθηκαν 103.690 λιγότερες θέσεις απασχόλησης.Εξάλλου στο διάστημα Μάρτιος –Απρίλιος του 2020, οπότε κορυφώθηκαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, έγιναν 332.781 λιγότερες προσλήψεις (-68%) σε σχέση με το Μάρτιο –Απρίλιο του 2019. Κατά το ίδιο δίμηνο, φέτος, έγιναν μόλις 151.557 προσλήψεις έναντι 484.338 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Παράλληλα, οι απολύσεις στο δίμηνο Μαρτίου –Απριλίου του 2020 ανήλθαν στις 186.255 έναντι 330.070 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Συνεπώς το 2020 ήταν 143.815 (-43%) λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Δυσοίωνο είναι το συμπέρασμα ότι μεταξύ Μαρτίου –Απριλίου 2019 και Μαρτίου –Απριλίου του 2020, “χάθηκαν” 189.066 “νέες” θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία που αποκάλυψε η ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου (Ιανουάριος-Απρίλιος 2020) είναι αποκαλυπτικά για το τσουνάμι απολύσεων που πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στην αγορά εργασίας.

Η απαγόρευση των απολύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες τον Απρίλιο, καθώς το ισοζύγιο παρέμεινε θετικό καταγράφοντας όμως μόλις 7.205 νέες θέσεις εργασίας.Ειδικοί εκτιμούν πως τον Μάιο που θα ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα και δεδομένου ότι είναι «παγωμένες» οι απολύσεις, αναμένεται έκρηξη μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, καθώς και εργασία «50-50» (για 2 εβδομάδες το μήνα με τον μισό μισθό).

Ήδη τον Απρίλιο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των μετατροπών από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με την σύμφωνη γνώμη του μισθωτού ή και με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκαν 4.206 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενοι εργοδότη, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί μόλις 528.Οι πόλεις πρωταθλήτριες στις απολύσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Γιάννενα, Τρίκαλα, Πέλλα, Αργολίδα, Πιερία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαία, Μαγνησία και η Κοζάνη ήταν οι πόλεις με τις περισσότερες απολύσεις κατά το πρώτο διάστημα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου, η Χαλκιδική κλπ παρατηρήθηκε θετικό ισοζύγιο απασχόλησης το τετράμηνο, παρά το lockdown, την παύση των ταξιδιών και τις δυσμενείς προοπτικές για την φετινή τουριστική περίοδο.

Μόνον η Κρήτη φαίνεται πως έχει δεχτεί κάποιες πιέσεις (κυρίως στα Χανιά και στο Λασίθι), καθώς και τα νησιά του Β.Αιγαίου που έχουν τις δικές τους ιδιομορφίες λόγω των προσφυγικών ροών.

Στον αντίποδα η απασχόληση στην Πελοπόννησο έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, με αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους νομούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ