Δύσκολες ώρες συνεχίζουν να περνούν οι κάτοικοι του Έβρου. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει ακόμη το δάσος της Δαδιάς. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη τους με τις φλόγες ενώ οι πολίτες ζητούν ενίσχυση των δυνάμεων ώστε να μπορέσει επιτέλους να τεθεί υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Παράλληλα, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό τον λόγο το Σάββατο (26/8) στάλθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Παρατεταγμένα είναι οχήματα της Πυροσβεστικής και ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς, μέχρι στιγμής δεν απειλεί τη Ροδόπη, καθώς εκεί υπάρχουν μικρές ελεγχόμενες εστίες.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί στο δάσος της Δαδιάς σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αδιανόητη.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως έχουν χαθεί περίπου 738.400 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, εκ των οποίων 133.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά – καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους έναντι των 133.000 φέτος – έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ