Αμμόχωστος Τουρκία: Καταδικάζουν το άνοιγμα ΕΕ, Αθήνα και Λευκωσία

Θύελλα αντιδράσεων για το άνοιγμα της Αμμοχώστου (ή Βαρωσίων) που ανακοίνωσε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η ενέργεια αυτή, «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες.

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, χαρακτηρίζονται ως «τορπίλη» στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για να πέσουν οι τόνοι και να σημειωθεί αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Η κατεχόμενη Αμμόχωστος δεν είχε εποικιστεί για 46 χρόνια από την Τουρκία, και η Άγκυρα τη «χρησιμοποιούσε» για να αποσπάσει στις συνομιλίες ό,τι ήθελε στις άλλες πτυχές του Κυπριακού. Με τη νέα κίνηση, στέλνει παντού το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι δική του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ