Οι εργασίες στην περίκλειστη πόλη συνεχίζονται, σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν από το συγκεκριμένο σημείο τα συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και το κουβούκλιο ελέγχου.

Προστίθεται ότι θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι η Λευκωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις», τονίζοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο κος Κούσιος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΑ και προχωράμε με την κατάθεση βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα γίνονται παραστάσεις σε θεσμούς της ΕΕ και το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις εξελίξεις για την Αμμόχωστο.

«Βρισκόμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ. Χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο του ΣΑ.

«Επίσης, υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, καθώς και με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία. Η διπλωματική μας αποστολή είναι συνεχής και δεν θα φεισθούμε κόπων και ενεργειών για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την Τουρκία να παραβαίνει τα ψησίματα του ΣΑ, 550 και 789.

«Είναι μια σοβαρή εξέλιξη, με κανένα τρόπο δεν την υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε. Η αλλαγή του στάτους κβο, η παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ είναι ενέργεια που επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ