Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα παρατηρούνται μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε τρόφιμα στα οποία η χώρα είναι αυτάρκης και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το φαινόμενο αποδίδεται σε σειρά δομικών προβλημάτων που έχει η ελληνική αγορά και των πολλών και ποικίλων στρεβλώσεων που υπάρχουν ακόμη σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, από το χωράφι στο ράφι.Προβλήματα όπως το μικρό μέγεθος της αγοράς, η υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες και δεύτερες ύλες, αλλά ακόμη και οι συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ παραγωγών – προμηθευτών και λιανεμπόρων.

Εξάλλου οι ανατιμήσεις άργησαν να έρθουν στην χώρα ενώ ότι πολλά περιφερειακά είδη, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπέρογκα το τελευταίο 12μηνο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν αυξηθεί κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (18,2%) και κάτω από πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και χώρες με ανάλογα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία.

Σημειώνεται κατ’ αρχάς ότι μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ