Η ακρίβεια καλπάζει και οι ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα γιγαντώνεται διαρκώς σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη, που σημείωσε μικρή μείωση.

Στη χώρα μας, όπως έχει καταγραφεί, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο είναι 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).
Πρόκειται για μια προέλαση, καθώς κανένα από τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν την έχει ανακόψει.

Από την άλλη, ο γενικός δείκτης ενδέχεται να επηρεαστεί εκ νέου αρνητικά, αυτή τη φορά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Προς το παρόν λοιπόν ο πληθωρισμός συγκρατείται κάπως, αλλά η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

«Μαύρη» πρωτιά για την Ελλάδα
Στα τρόφιμα, οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%, το -τεράστιο πια- χρονικό διάστημα του εν λόγω εκτροχιασμού που παρατηρείται στα ράφια.

Κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία έφερε στη δημοσιότητα Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αυξήσεις-σοκ στις τιμές των βασικών προϊόντων
Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ του MEGA έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των βασικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

Γαλακτοκομικά και αυγά: 2022: +16,1% 2023: +14%
Χοιρινό κρέας: 2022: +9,8% 2023: +15,5%
Ζάχαρη: 2022: +26% 2023: +25,1%
Ελαιόλαδο: 2022: +20% 2023: +30,1%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ