Η διατροφική αλυσίδα, έχει ήδη υποστεί πλήγμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς λιπάσματα και ζωοτροφές αυξάνονται κάθε ημέρα όλο και περισσότερο, ενώ οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα της ενεργεικής κρίσης αποδυναμώνουν τους παραγωγούς που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη που μίλησε στο patriwnews.gr, όσον αφορά τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10% με 20% στα κρεοπωλεία, ενώ το αρνάκι τον Ιανουάριο πωλούνταν γύρω στα 8 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 10.

«Δυστυχώς λόγω έλλειψης εμπορευμάτων αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις. Φοβάμαι πως το αρνί θα φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό το Πάσχα, αναλόγως την ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές. Αν αναλογιστείτε ότι το 50% της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφοδοτείται σιτηρά από Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία και από την στιγμή που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να στείλουν έχουμε πρόβλημα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. ΚεσίδηςΜιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο retail analyst Κωνσταντίνος Μαχαίρας, τόνισε: «Εάν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια είναι αμφίβολη η εξέλιξη των πραγμάτων και είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά».

Παράλληλα, εστίασε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ζωοτροφές καθώς καλπάζουν οι τιμές των πρώτων υλών και εντείνονται τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές. «Το πρόβλημα με τις ζωοτροφές είναι μεγάλο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε η τιμή του κοτόπουλου ανά κιλό να διπλασιαστεί ή να πάει και παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για ζωοτροφές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.

Η λίστα με τα προϊόντα που θα πάρουν… φωτιά
Όπως επισημαίνουν στη Realnews παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις είναι πλέον καθημερινές, με τους καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου δεν έχουν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, καθώς οι τιμές μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Eλληνας εισαγωγέας έκλεισε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την παραλαβή προϊόντων σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία αυξήθηκε κατά 15% μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.

Oι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε μειώνουν τις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζουν, είτε επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, που είναι φθηνότερα.

Oλοι σχεδόν καταφεύγουν στις προσφορές που κάνουν σε ορισμένα προϊόντα τα σούπερ μάρκετ για να μπορέσουν να γεμίσουν το καλάθι τους με τα απαραίτητα. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Real, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που θα φτάσει ακόμη και το 30%.

Ειδικότερα, στη λίστα των προϊόντων που αναμένεται να ανατιμηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνονται τα εξής: Σπορέλαια από 9% έως 30%, αλεύρι έως 26%, ζωοτροφές έως 25%, σιμιγδάλι 15%, ελαιόλαδο από 9% έως 13%, φρυγανιές 11%, μπισκότα από 6% έως 11%, ψωμί για τοστ 12%, παξιμάδια 11%, ψωμί 8%, αλλαντικά 6%, κρουασάν 20%, χαρτικά 10%, μαρμελάδες 10%, ρύζι 7,5%, οδοντόκρεμες 5%, υγρό πιάτων 9%, τσάι 5%, τυριά από 1,5% έως 15%, γάλα και χυμοί 3%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ