Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η κυβερνητική παρέμβαση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακρίβειας όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Ant1. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Περνάμε και θα περάσουμε μέσα από συμπληγάδες αλλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Γίνεται προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα».

Αναλυτικά οι τρεις άξονες που θα κινηθούν τα κυβερνητικά μέτρα διαμορφώνονται ως εξής:

Ο πρώτος αφορά την απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους,
ο δεύτερος την επιδότηση των καυσίμων
ο τρίτος τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου
Αναλυτικότερα:

Η «επιταγή ακρίβειας» όπως έχει χαρακτηριστεί θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επιβεβαίωσε ο Γιάννης Οικονόμου που δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση καθώς οι τιμές στην χονδρική εκτοξεύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και κάθε μηχανισμός του Κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.Επίσης θα υπάρξει επιδότηση των καυσίμων που θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι τα κριτήρια θα είναι σαφώς πιο διευρυμένα από την επιταγή ακρίβειας. «Μιλάμε για εισοδήματα που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 25.000 με 30.000 ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μου;» ρώτησε τον εκπρόσωπο ο Γιώργος Παπαδάκης για να λάβει την απάντηση «σπάνια οι πληροφορίες σας πέφτουν έξω».

«Δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.«Οι καταναλωτές θα πληρώνουν αισθητά λιγότερα τα καύσιμα από την αναγραφόμενη τιμή στην αντλία» τόνισε.

«Επιχειρούμε να κάνουμε μια παρέμβαση και στα επαγγελματικά, διότι και αυτός ο κόσμος που παράγει πιέζεται. Ότι είναι δυνατόν να γίνει, θα γίνει», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας στην κριτική πως το Κράτος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «δεν πρέπει να υπάρχουν έσοδα και να τα έχει να κάθονται. Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δις, έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπολογίζονται και άλλες παράμετροι που αφορούν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ