Όπως αναφέρει σχετικά η τουρκική «Χουριέτ» έχουν αποφασιστεί από τα ελληνικά Επιτελεία οι εξής πιθανές ενέργειες που θεωρείτε ότι δεν θα προκαλέσουν πολεμική κλιμάκωση εκτός βέβαια εάν η Άγκυρα τολμήσει να προχωρήσει.

  • «Πλωτό τείχος» από ελληνικά πολεμικά πλοία που θα το σχηματίσουν ώστε να εμποδίσουν την πορεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.
  • Εάν το Oruç Reis απλώσει τα καλώδια του στον θαλάσσιο πυθμένα τότε θα κοπούν ή θα τους προκληθούν ζημιές.
  • Ένα μη στρατιωτικό πλοίο, δηλαδή πολιτικό, να συγκρουστεί με το Oruç Reis «κατά τύχη», δηλαδή να πρόκειται για «ατύχημα».

Αλλά όπως λένε οι Τούρκοι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν πραγματοποιήθηκε γιατί το Oruç Reis έφτασε «στην περιοχή εργασιών» (δηλαδή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) ώρες νωρίτερα από ότι περίμεναν τα ελληνικά επιτελεία και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν δεν άφησαν να περάσει ούτε πουλί

Αυτά αναφέρει η τουρκική «Χουριέτ» και εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Γιατί δεν εφαρμόστηκε κανένα από τα σενάρια αυτά; Όντως υπήρξε αιφνιδιασμός της ελληνικής πλευράς;

Στο «κόκκινο» παραμένει για τρίτο εικοσιτετράωρο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν (Ataman και Cengiz Han) παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, ενώ και τα τρία σκάφη φαίνεται να έχουν αλλάξει εδώ και αρκετές ώρες πορεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και όπως φαίνεται και από το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του στίγματός του, το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 (ώρα Κύπρου) να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, με άγνστη κατεύθυνση.

H Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες στον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 23 Αυγούστου οπότε και θα έχει ποντίσει καλώδια σε μήκος 1.750 χλμ!

Το τουρκικό σκάφος «χαρτογραφεί» τον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιεί έρευνες.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε ότι το Oruc Reis θα ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμικές έρευνες και ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό σκάφος «σκανάρει» βήμα προς βήμα το βυθό (της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία ο Ντονμέζ αποκαλεί Μεσόγειο).

Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει ποντίσει καλώδια για σεισμικές έρευνες σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων όπως αναφέρει το Sputnik.
Αυτό εξηγεί και την πολύ χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του τουρκικού ερευνητικού πλοίου η οποία δεν ξεπερνάει τα 3,7 ναυτικά μίλια την ώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ