Την άμεση αντίδραση Αθήνας και Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι ευθείες απειλές πολέμου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά επέκτασης στα 12 ν.μ. των χωρικών της υδάτων ακόμη και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της τουρκικής διπλωματίας κατά το 2022, ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ελλάδα πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «ούτε στο 1 μίλι» υπενθυμίζοντας το casus belli του 1995.Άμεση ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εξέφρασε τη θλίψη του για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας από τις δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταλήγοντας:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων ΠολιτειώνΓια «ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας» από την Τουρκία, έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις απειλές του Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ