Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, επισκέφτηκαν την Αγιά Σοφιά σε μία πρώτη επιθεώρηση για τη μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στην Αγιά Σοφιά θα είναι πολλές και σημαντικές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Τοποθέτηση χαλιού 14.000 τ.μ. – Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγγελία είχε δοθεί τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία
Μεταφορά και έκθεση σε άλλο σημείο τα σύμβολα που δεν συνάδουν με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί
Διορισμός 2 ιμάμηδων και 4 μουεζίνηδων με βασικό κριτήριο τη… φωνή
Καθημερινή και για 24 ώρες μετάδοση στοίχων από το κοράνι
Υποδοχή πιστών όλη την ημέρα και για τις 5 προσευχές
Αποκάλυψη και έκθεση των ψηφιδωτών για τους τουρίστες συγκεκριμένες ώρες της ημέρα
Ειδικές διευθετήσεις για τους τουρίστες ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.
Η μεγάλη φιέστα της 24η Ιουλίου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει μεγάλη φιέστα στις 24 Ιουλίου, ενώ τα τουρκικά μέσα έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν εξαντληθεί. Εκείνες τις ημέρες αναμένεται πλήθος κόσμου να συρρεύσει στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 την αποκαλούσαν ως το «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Ο ίδιος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και… η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία η κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων θα πέσει πάνω σε εκείνους που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για την οποία εκείνος την έταξε. «Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.
Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο “Σκάι”, ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ