Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Τέμενος από μουσείο. Συγκεκριμένα η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει σε 15 μέρες.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η «Γενί Σαφάκ» το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Βεβαίως, στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα γεγονός που σημαίνει ότι το δικαστήριο «πετάει το μπαλάκι» στον Ταγίπ Ερντογάν για να λάβει την τελική απόφαση, όπως δηλαδή ήταν και το αναμενόμενο.

Όπως, ήδη έχουμε γράψει, η απόφαση προβλέπονταν να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Τούρκου προέδρου ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παντοιοτρόπως, αφενός στο εσωτερικό ενισχύοντας το προφίλ του μεγάλου ηγέτη που επιχειρεί να τα βάλει με τους μεγάλους και κυρίως με το σύνολο του χριστιανικού κόσμο, αφετέρου ως διαπραγματευτικό όπλο στα παζάρια που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν προωθώντας το πλήθος των μαξιμαλιστικών του απαιτήσεων. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το θέμα να συνεχίσει να μας απασχολεί για καιρό χωρίς να καταλήγει σε κάποια οριστική έκβαση, αν και δεν αποκλείεται ποτέ η επιλογή του αιφνιδιασμού εκ μέρους του Ερντογάν, ο οποίος όμως συνηθίζει τέτοιες πρακτικές πριν από εκλογές ή δημοψηφίσματα.

Πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ήθελε το 97,7% των ψηφοφόρων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και το 79,4% του συνόλου των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ