Μπλόκο στα «κρυφά» εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει εντός του μήνα με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού.

Με βάση το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους, όπως αναφέρει το in.gr.

Ετσι, ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει πλήρη και καθαρή εικόνα για το προφίλ των φορολογουμένων που έγιναν «ξενοδόχοι» με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες. Τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Τα στοιχεία που θα αρχίζουν να στέλνουν από φέτος οι πλατφόρμες θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέου τύπου εξπρές διασταυρώσεις. Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO και το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης στους οποίους δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα. Οι κωδικοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά δεν θα είναι «κλειδωμένοι» από την ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ