Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις για τη νέα στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών βρίσκεται η κυβέρνηση, με σύμμαχο την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, όπως αποτυπώθηκε από τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θεωρείται, εκτός απροόπτου, η χορήγηση επιδόματος από 200 έως 250 ευρώ η οποία μάλιστα θα είναι στοχευμένη με δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους ανέργους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 10μηνο του 2023 διαμορφώνεται στα 6,08 δισ., ενώ ο νέος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στο 10μηνο φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ και ίσως και ψηλότερα σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στις 8 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, όπου αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επί της ουσίας, αυτός είναι ο «καθαρός» χώρος που ανοίγει τον δρόμο για μια έκτακτη στοχευμένη παροχή σε ευάλωτους. Προφανώς δεν θα εξαντληθεί όλος αυτός ο χώρος, προς αποφυγήν εκπλήξεων το τελευταίο δίμηνο, αλλά εκτιμάται ότι μπορούν να διατεθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ με ασφάλεια.

Εκείνο που διαμηνύεται πάντως από κυβερνητικές πηγές είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία βεβιασμένη κίνηση χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, την ώρα μάλιστα που αναμένεται και η νέα αξιολόγηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου, που όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και ο εν λόγω διεθνής οίκος θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να μην “χαλάσει” επ’ ουδενί η καλή εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί την ολική επαναφορά στα προ μνημονίων επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ