Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τις βλαβερές συνέπειες των ζαχαρούχων αναψυκτικών στον οργανισμό μας. Οι επιπλέον «κρυφές» θερμίδες τους, οι οποίες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία αλλά και με σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε οι light εκδοχές τους είναι και τόσο αθώες. Μάλιστα, τα ευρήματα νέας έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τέτοιου είδους ροφήματα, έχουν έως και 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνα που τηρούν το μέτρο.

Η έρευνα
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine και εκπονήθηκε από ένα τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με την έρευνα του καρκίνου, έρχεται να προστεθεί σε μια ευρεία βιβλιογραφία που έχει συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και την πρόκληση πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 450.000 Ευρωπαίους πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι στην αρχή της έρευνας δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθειες ή διαβήτη και δεν είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 16 χρόνια και σε αυτό το διάστημα πέθαναν περίπου 41.700 συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, έχασε τη ζωή του το 11% εκείνων που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο αναψυκτικά κάθε μέρα, ενώ 9% εκείνων που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνοι που προτιμούσαν τα light αναψυκτικά έτειναν να αναπτύσσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ εκείνοι που επέλεγαν ζαχαρούχα έχαναν τη ζωή τους από ασθένειες του στομάχου ή του ήπατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ