Καλά σχεδιασμένες κινήσεις σε θάλασσα και ξηρά πραγματοποιεί η Τουρκία σε μια προσπάθεια αφενός να επιβληθούν νέα τετελεσμένα και αφετέρου να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι πιέσεις σε βάρος τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς. Η τουρκική επιθετικότητα πλέον έχει εισέλθει σε νέα φάση και αφορά όλα τα μέτωπα.

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε επιφυλακή –με το ελληνικό Πεντάγωνο να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο– αναμένοντας να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες οι τουρκικές προθέσεις και εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες.

Ένα σενάριο είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου, περιοχή στην οποία βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Την ίδια ώρα, το έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τα τουρκικά γεωτρύπανα. Ειδικότερα, ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» να αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ