Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Ιδιαίτερα, απευθυνόμενη στην ΕΕ, η κ. Μιγιάτοβιτς είπε ότι οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μια σύνοδο αλλά πραγματική δράση.Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε 16 μήνες την Ελλάδα και μίλησε για “δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά τον τελευταίο χρόνο”. Συγκεκριμένα μετέβη στις δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο και είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής της έκανε λόγο για μια “εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπς τα οποία επισκέφθηκα”.

Ανησυχία για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητείται σήμερα στη Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τις διατάξεις που αφορούν στην αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτιση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας και τις δυσκολίες άσκησης προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων ασύλου.

Τέλος, η κ. Μιγιάτοβις έστειλε το μήνυμα στις χώρες της ΕΕ ότι “η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη αλλά για πραγματική δράση” και συμπλήρωσε ότι “οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ