Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός πολιτών. Η μείωση που ενδεχομένως υπάρξει συνδέεται «με το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και την ασφάλεια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας ταυτόχρονα, ανέφερε πως η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, που έχει «ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007», δείχνει πως οι πολίτες έχουν «εμπιστοσύνη στην οικονομική μας πολιτική», επαναλαμβάνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2019 και 2,8% το 2020. O υπουργός Οικονομικών παράλληλα εκτίμησε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομικών έπειτα, έθεσε δέκα προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό του 2020 μεταξύ των οποίων είναι «η υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη, η ενίσχυση επενδύσεων και εξαγωγών, η αναδιανομή του εισοδήματος μέσω μιας συνεκτικής και στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής (αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος, καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, μείωση υπερφορολόγησης, έκτακτη ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων) και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με εταίρους και θεσμούς». Συνεχίζοντας, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά που πρέπει να έχει η χώρα ενώ τόνισε και τη μείωση των φόρων που προώθησε η κυβέρνηση, χωρίς ταξικό πρόσημο όπως είπε χαρακτηριστικά (ως παράδειγμα μάλιστα, παρέθεσε τη μείωση της φορολογίας από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ).

Η φορολογική ελάφρυνση με ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη για να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας όμως πως η μείωση των φόρων δεν είναι πανάκεια. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο την περαιτέρω στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία «έχει καταρρεύσει» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, -κάτι που συνδέεται με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας- είναι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν κατά τον υπουργό Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ