Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, εν όψει της αυριανής κρίσιμης επίσκεψης του επικεφαλής του Στειτ Ντιπαρτμεντ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μια σειρά από λεπτομέρειες που άπτονται της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, όπως και η αναζήτησή τρόπων ενίσχυσης των ελληνικών Ε.Δ από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.

Κατά τη συνομιλία τους οι δυο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί για τις δυο χώρες η ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Σούδας, η χρήση της 110 Πτέρυγας Μάχης ως βάση για αποστολές αμερικανικών UAV MQ-9 Ripper στην Ν.Α Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο Βόλο.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό ομόλογο του και για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλά και για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά. Να σημειώσουμε πως οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Πομπέο θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση αύριο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο δεύτερος στην Αθήνα. Να επισημάνουμε πάντως πως το να δει ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Έλληνα ΥΕΘΑ είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, δεδομένου ότι συνήθως οι Αμερικανοί επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα τηρούσαν αυστηρά το πρωτόκολλο βλέποντας μόνο τον Έλληνα ομόλογο τους και τον πρωθυπουργό με τον ΠτΔ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης πάντως αναμένεται πέραν της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, να τεθεί και το ζήτημα του Ελληνο-Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ο δεύτερος γύρος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ