Για τις πολλαπλές προκλήσεις της Τουρκίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο ΣΚΑΙ εξηγώντας πως η γείτονα χώρα επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είπε ότι «είναι πολύ πιθανό με αυτήν να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει οτιδήποτε. Το όργανο που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, αποφασίζει με ομοφωνία, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ