Μεγάλο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό οργανώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στην πόλη της Σάμου, στην πλατεία δημαρχείου, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο.

«Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανησυχία όλων και γι’ αυτό είμαι παρών και επιθυμούμε να επανέλθει η γαλήνη και η ηρεμία στο νησί μας το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό αναμένουμε τη συμβολή κάθε αρμοδίου για εκτόνωση και ηρεμία στο νησί μας» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος. «Ευχόμαστε γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς πάσα κατεύθυνση» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο μητροπολίτης.

«Βρίσκομαι εδώ για να διαδηλώσω, για να ενώσω τη φωνή μου με τη δική σας, για να εκφράσω την αγωνία μου, καθώς και των περιφερειακών συμβούλων, για την απαράδεκτη και εκρηκτική κατάσταση που βιώνει η πόλη μας και το νησί μας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Απαιτούνται άμεσες κι αποτελεσματικές λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, που διαρκώς διογκώνεται. Θα μας ακούσουν είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, μεταφέροντας και τη συμπαράσταση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην κύρια ομιλία της συγκέντρωσης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μεταξύ άλλων είπε: «Τα μέχρι τώρα γεγονότα μας έχουν στοιχειώσει. Όταν φτάνουμε στο σημείο να κλείνουμε σχολεία, υπάρχει αποσταθεροποίηση και αγωνία. Φοβάμαι πως ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας για να ζήσουμε καταστάσεις που δεν έχουμε φανταστεί. Οι πλάτες της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, δεν αντέχουν άλλο φορτίο».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η εικόνα της πόλης μας έχει χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής πόλης. Η οικονομική κι επιχειρηματική δραστηριότητα έχει δεχτεί πλήγμα, η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει και η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό πως σε καθημερινή βάση οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι την απαξίωση της περιουσίας τους, την αδυναμία χρήσης των υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, τη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η υγειονομική «βόμβα» από τα όρια της πόλης έχει μετατεθεί στο κέντρο. Η ανασφάλεια έχει ενταθεί και μετά τη δύση οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι οι μετανάστες. Τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς αυξάνονται σε συχνότητα και βαρύτητα. Μιλάμε για τις ζωές μας» τόνισε.

Ο κ. Στάντζος κατέληξε λέγοντας πως «η Σάμος είναι στο μάτι του κυκλώνα και δεν επιτρέπονται ολιγωρίες. Ζητάμε αναλογική κατανομή μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πλέον εθνικό. Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε σε ένα νησί που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια να γίνει αποθήκη ψυχών. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Χρειάζεται άμεσα ενέργειες εκ νέου. Πρέπει άμεσα να γίνει καθολική εκκένωση του καταυλισμού με μεταφορά στην ενδοχώρα και να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα φύλαξης των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση 740 προσφύγων και μεταναστών για την Ελευσίνα, με σκοπό να προωθηθούν σε άλλες δομές της χώρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ