Κρίσιμη συνεδρίαση στο Eurogroup
Σήμερα στην συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη αναμένονται περαιτέρω εξειδικεύσεις μέτρων καθώς και ανακοινώσεις σχετικά με την πιθανή έκδοση ευρωομολόγου ή την αξιοποίηση των κεφαλαίων μαμούθ που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα βάλουν σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup τις επιλογές που υπάρχουν ώστε να ενισχύσουν την «άμυνά» τους απέναντι στην κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Στα σενάρια που μελετώνται αναφορικά με τη δυνατότητα «εμπλοκής» του ESM με τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει είναι να υιοθετηθούν νέοι κανόνες δυνατότητας παρέμβασης σε περιόδους κρίσης, παρέχοντας πιστωτικές γραμμές σε χώρες, ακόμα κι αν αυτές έχουν πρόσβαση στις αγορές και χωρίς να συνοδεύονται από αυστηρά προγράμματα (μνημόνια).

Βέβαια, θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες πιθανόν να σχετίζονται με μια γενικότερη επιτήρηση της διαχείρισης από την Κομισιόν και τον ESM. Εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών, η ΕΚΤ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό «Outright Monetary Transaction». Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε δημιουργηθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Σεπτέμβριο του 2012 και επιτρέπει στην ΕΚΤ να υποστηρίζει μια χώρα αγοράζοντας ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕSM. Aν λοιπόν ο ESM δίνει τις απαιτούμενες εγγυήσεις στην ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να ξεκινήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» δήλωσε ότι μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορoνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι:

έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID bonds)
παροχή νέων δανείων από τον ΕSM και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και
η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία.

Εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Κάρλος Κόστα, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει «κορωνό-ομόλογα», ως μέτρο στήριξης των χώρων-μελών από την πανδημία του κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ