Προβληματισμός στις αρμόδιες αρχές και την κοινή γνώμη, καθώς από τα 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, σχεδόν τα μισά – δηλαδή 9 περιστατικά – ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Πρόκειται δηλαδή για εισαγόμενα κρούσματα κι ενώ την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για αφίξεις από διεθνείς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 11 κρούσματα του κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν εντός της χώρας, 4 προέρχονται από την Περιφέρεια της Ξάνθης. Η Ξάνθη και συγκεκριμένα οι ορεινές περιοχές του Δήμου Μύκης βρίσκονται σε τοπικό lockdown, έπειτα από σειρά κρουσμάτων κορονοϊού τον τελευταίο μήνα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Ξάνθη και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις ορεινές περιοχές του δήμου Μύκης την Τρίτη, πριν αποφασιστεί η μερική άρση της καραντίνας στην περιοχή.
«Μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε: «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω. Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή».

Να σημειωθεί ότι 2 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Αττική, άλλα 2 στην Καστοριά και από 1 θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε σε Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την Τρίτη έχει ως εξής: «Σήμερα ανακοινώνουμε 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες. 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Τουρισμός: Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 – Ποιες χώρες εξαιρούνται
Facebook Share
Twitter Share
Messenger Share
email Share
viber Share
whatsapp Share
Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 και η χώρα ανοίγει τα σύνορά της συμπληρώνοντας 106 ημέρες από την 18η Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το γενικό lockdown στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Μια μέρα πριν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων για όλους του πολίτες εκτός Ε.Ε. με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου, ενώ και η Ένωση υιοθέτησε ανάλογη πολιτική για τα εξωτερικά της σύνορα. Είχε προηγηθεί η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς Ιταλία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία καθώς και η απαγόρευση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ακολούθησαν απαγορευτικά για Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 160.714 επιβάτες, μείωση 97,3% σε σχέση με το 2019 όταν είχαν διακινηθεί 5.868.304 επιβάτες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, αντίστοιχα, ήταν 14.217 καταγράφοντας μείωση 99,4% σε σχέση με το 2019, που είχαν αφιχθεί 2.356.989 επιβάτες.

Παράγοντες του κλάδου των ξενοδόχων παραδέχονται μάλιστα πως η έλευση τουριστών – από σήμερα και στο εξής – «δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν». «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος», ανέφερε την Κυριακή στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός. «Ακόμα και τώρα τα μηνύματα για Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Κραυγή αγωνίας και από την Ομοσπονδία των εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό που εκτιμά πως οι αφίξεις θα κυμανθούν στο 10% της περσινής χρονιάς. Η ΠΟΕΕΤ αναμένει, δηλαδή, φέτος να έρθουν 3,5 εκατομμύρια τουρίστες αντί για 32 εκατομμύρια που ήρθαν πέρσι, γεγονός που προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Χόντζογλου, σημείωσε χθες πως «δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη, ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς».
Χερσαία σημεία εισόδου
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Θαλάσσιες πύλες εισόδου
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.