Κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το φλοιοφάγο έντομο που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δάσος του Σέιχ Σου, ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στο περιαστικό δάσος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί κυρίως για την αραίωση του δάσους με την απομάκρυνση των μολυσμένων δέντρων.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Σέιχ Σου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δάσος.

Όπως τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους το φλοιοφάγο έντομο έχει καταστρέψει, το 10-15 % του Σέιχ Σου.

«Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας και αυτό ισχύει δυο φορές για το Σέιχ Σου και την Θεσσαλονίκη. Ήρθαμε να δούμε από κοντά το πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο ήρθαμε να πούμε ότι υπογράφηκε απόφαση για την διάθεση 500.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος. Πέραν αυτού του κονδυλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και με άλλες δράσεις και με άλλα κονδύλια το συγκεκριμένο ζήτημα αν χρειαστεί», σημείωσε επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επιτάχυνση των εργασιών προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσε τα μολυσμένα δέντρα ζητούν από την πλευρά τους οι δήμαρχοι.

Για ολιγωρίες στην αντιμετώπιση του φαινομένου έκανε λόγο ο Δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Το φαινόμενο παρουσιάστηκε από το 2016 και μετά. Υπήρξαν ευθύνες και ολιγωρίες, οι οποίες ελέγχονται από την ανακριτική διαδικασία που έχει παραγγελθεί. Απαιτούμε να προχωρήσουν οι εργασίες με πολύ περισσότερα αλυσοπρίονα σε όλη την περιοχή, να απομακρυνθούν άμεσα όχι μόνο τα ξερά, αλλά και όλα προσβεβλημένα δέντρα, να γίνουν οι δύο ομάδες μελετών που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες, που ελπίζουμε να γίνουν σε συνεργασία με τους γύρω δήμους και την συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Δανιηλίδης.

Απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες πιο γρήγορα ζήτησε και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Είμαστε από τους πρώτους δήμους που συμβάλαμε με ίδια μέσα, πληρώσαμε από τον προϋπολογισμό μας για να κάνουμε υλοτόμηση και εξυγίανση μέσα στο δικό μας δασόκτημα. Το αίτημα όλων των δημάρχων είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες καθώς είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε από τους δικούς μας προϋπολογισμούς συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και από την Πολιτεία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ