Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε η κατάσταση στον Έβρο ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Πέτσας τόνισε πως “τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία για την κατάσταση αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία”. “Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας”, υπογράμμισε ακόμα και συνέχισε λέγοντας ότι “η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως “τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση” τονίζοντας πως “λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις”.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση ως “ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας” και εξαπέλυσε και πάλι τα πυρά του προς την Τουρκία, κατηγορώντας την πως χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως “πιόνια” προκειμένου να ασκήσει διπλωματική πίεση

“Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της”, τόνισε στις δηλώσεις του ο Στέλιος Πέτσας.

Τα πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:

  1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Στον Έβρο την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε μέσα από επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, θα βρεθεί στον Έβρο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της, που όπως τόνισε, είναι και σύνορα της Ευρώπης, ενώ έστειλε και μήνυμα στους μετανάστες που είναι εκεί λέγοντας πως “μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω”

“Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω”, έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Άσκηση βολών με πραγματικά πυρά του Στρατού την Καθαρά Δευτέρα στον Έβρο

Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Απο τη Στρατιωτική Υπηρεσία”

Προσφυγικό Ελλάδα: Τι ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας «πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Βουλγαρία» Η ανάρτησή του στο twitter: «Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παράσχει ταχεία βοήθεια και να προστατεύσει τα σύνορα. Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ