Ο Άγιος Φανούριος είναι ο πολιούχος κ προστάτης άγιος της πόλεως αλλά και ολοκλήρου του νησιού της Ρόδου. Τιμάται με θερμές εκδηλώσεις πόθου, ευλαβείας και αγάπης από τους Χριστιανούς της Ρόδου.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σκάβο­ντας οι Αγαρηνοί για να ανακαινίσουν το κάστρο τής Ρόδου βρήκαν θεμέλια παλαιάς Εκκλησίας με πολλές εικόνες κατεστραμμένες ανάμεσα στις οποίες ξεχώριζε και μία παλαιά εικόνα πού έμοιαζε καινούργια και φρεσκοβαμμένη και τριγύρω στο πλαίσιο της, ήσαν ζωγραφισμένα όλα τα μαρτύρια του εικονιζόμενου Αγίου, ο οποίος φαινόταν πολύ νέος στην ηλικία, ντυμένος στρατιωτικά και κρατώντας στο δεξί του χέρι Σταυρό πάνω στον οποίο στηριζόταν αναμμένη λαμπάδα.

Ο αρχαίος ναός του Αγίου Φανουρίου που ήταν έξω από το κάστρο δεν υπάρχει σήμερα. Σώζονται μόνο τα θεμέλια του και λείψανα ιερού βαπτιστηρίου κάτω από πολυκατοικίες στη οδό Χειμάρας. Ο σημερινός ναός του που είναι μέσα στο κάστρο και λίγο πιο πέρα από τη πύλη του Μ. Αθανάσιου μοιάζει με κατακόμβη και είναι πολύ κατανυκτικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ