ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ F 35 – F 16
Η μετασεισμική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν βρίσκεται σε άλλη τροχιά που έχει να κάνει με την υποκριτική προσπάθεια ολικής επαναφοράς – προσέγγισης της Τουρκίας με τις ‘’ δαιμονοποιημένες ΗΠΑ επί 20 χρόνια’’.
Ο κύριος λόγος είναι ένα relance δηλ μία προσπάθεια επανεκκίνησης – ανάκαμψης – στροφής μιας διαφορετικής εξωτερικής τουρκικής πολιτικής προς τις ΗΠΑ – Δύση από μία Τουρκία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο, μετά τις καταστροφές των σεισμών με σκοπό να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F 35 και φυσικά των νέων 120 F 16
ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ

 1. Οι σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου μετά τους σεισμούς από μαχητικά αεροσκάφη και UAVs – CN 235 μετά τους σεισμούς στάθηκε μια αφορμή να δείξει στην Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ σημάδια ‘’καλής θέλησης’’ για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις Μενέντεζ για την αγορά των νέων F 16 (που υπάρχουν σε κάθε ατζέντα συνάντησης ΗΠΑ Τουρκίας) και στο βάθος των F 35
 2. Η στροφή της Τουρκίας στην Δύση, φαίνεται να εξυπηρετεί την εκλογική καμπάνια του Τούρκου προέδρου μπροστά στην συνεργασία των 6 της αντιπολίτευσης και των 2 δημάρχων.
 3. Η δήλωση του γενικού διευθυντή της τουρκικής ASELSAN Χαλούκ Γκιοργκούν ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον τους S-400, λόγω παραγωγής δικών της συστημάτων, αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία ενδεχομένως να τους αποσύρει, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ και να αναστείλει τις κυρώσεις CAATSA από το 2019 που τις έχουν επιβληθεί για την απόκτηση των F 35.
 4. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα ενταθούν οι πιέσεις της Δύσης – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Τουρκία για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία τον προσεχή Ιούλιο και εκτιμάται από κύκλους του ΝΑΤΟ ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την Σουηδία θα αμβλυνθούν στο ελάχιστο.
 5. Η βοήθεια της Δύσης – ΗΠΑ – ΕΕ στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό από την ΕΕ με 1,5 δις € , την Παγκόσμια Τράπεζα με 1,78 δις $ και τις ΗΠΑ με 100 εκατ $, έχει αλλάξει την εικόνα της Δύσης στους πολίτες της Τουρκίας γεγονός που εξυπηρετεί την στροφή της Τουρκίας .
 6. Η ακραία ρητορική των υψηλών αξιωματούχων της Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ έχει σταματήσει εντελώς, ενώ ο εκπρόσωπος της Τουρκίας Καλίν στο επιχειρηματικό FORUM ΗΠΑ – Τουρκίας στην Νέα Υόρκη δήλωσε πρόσφατα ότι ‘’περιμένουμε περισσότερα μέλη του Κογκρέσου
  των ΗΠΑ να επισκεφθούν την Τουρκία και τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ να αυξήσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών’’.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
  Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί από την υποκριτική – ευκαιριακή στάση της Τουρκίας ‘’να τα βρούμε’’ που προωθούν τελευταία συγκεκριμένοι οπαδοί του κατευνασμού που ενθαρρύνονται από την πάγια πολιτική των ΄΄ίσων αποστάσεων΄΄ από τις ΗΠΑ, διευκολύνοντας τα τουρκικά σχέδια που στοχεύουν στην απόκτηση των νέων F 16 και ίσως των F 35 στο βάθος. Αντίθετα η χώρα μας πρέπει να επικαλείται την εξαιρετική αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να απαιτεί τα συμφέροντα της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ