SAMSUNG

Το κυριότερο όμως είναι, ότι η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει, αφήνοντας μια υπόθεση που προέκυψε ξαφνικά, να τινάξει χιλιάδες ξενοδόχους κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν μπορούν να ανοίξουν κανονικά πριν τις 15 Ιουνίου.

Έτσι ή θα διώξουν πελάτες ή θα φοροδιαφύγουν αφού δεν μπορούν να κόψουν αποδείξεις.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκηνικό που καταδεικνύει την διάλυση που επικρατεί στην περίφημη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αρχικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουνίου λειτουργούν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα και όλοι οι ιδιοκτήτες κινητοποιήθηκαν ώστε να είναι έτοιμοι για το τριήμερο.

Στον κατάλογο όμως των ΚΑΔ των Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας, που προβλέπεται το άνοιγμα επιχειρήσεων μετά τον κορωνοϊό, απαγορεύεται να ανοίξουν τα καταλύματα τα οποία αν και λειτουργούν όλο το χρόνο, έχει γίνει λάθος και έχουν δηλωθεί ως εποχικά 12μηνης λειτουργίας.

Οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες μπορούν να ανοίξουν τελικά μόνο στις 15 Ιουνίου.

Το να αλλάξουν όμως τον ΚΑΔ με μια απλή επίσκεψη στην εφορία, είναι αδύνατο.

Λόγω κορωνοϊού οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές Αρχές έχουν λάβει εντολή να μην δέχονται τις αλλαγές στους ΚΑΔ, αλλά και να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους άνοιξαν με λανθασμένο ΚΑΔ!

Ούτε δέχονται και την προσθήκη ΚΑΔ, δηλαδή ότι μια τουριστική μονάδα που ήταν ανοικτή πριν τα μέτρα, αλλά ανοίγει ξανά από 1ης Ιουνίου, δεν θα κλείσει τον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσει όπως πάντα έκανε χειμώνα-καλοκαίρι.

Έτσι όσες μονάδες άνοιξαν, προσέλαβαν υπαλλήλους και έχουν δεχτεί κρατήσεις τώρα πρέπει ή να κλείσουν ή να μην κόβουν αποδείξεις εάν οι ιδιοκτήτες τις αφήσουν ανοικτές.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει την παραμικρή διορθωτική κίνηση με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να βρίσκονται τώρα στα όρια της νευρικής κρίσης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να χάσουν την οικονομική ανάσα του τριημέρου μετά από μήνες μηδενικών εσόδων, με το υπουργείο να αρνείται να παρέμβει!

Μένουν ξεκρέμαστοι έτσι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, και οι πελάτες τους που νόμιζαν πως είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή τους, αλλά και το προσωπικό που είχε προσληφθεί για να επαναλειτουργήσουν.

Ήδη χιλιάδες «εξοδούχοι» μετά από μήνες καραντίνας αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω καθώς στη μέση της διαδρομής ενημερώθηκαν πως το ξενοδοχείο που σκόπευαν να κάνουν διακοπές τελικά θα παραμείνει κλειστό!

Για ένα τυπικό λάθος στην δήλωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας από τον λογιστή, ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας που έχουν έσοδα και φορολογούνται με Τέλος Επιτηδεύματος για ολόκληρο τον χρόνο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν εποχικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνον «σεζόν»!

Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ αποκαλύφθηκε στην αρχή της κρίσης και των υποχρεωτικών λουκέτων, όταν η κυβέρνηση μοίραζε 800άρια, καθώς πολλοί ανακάλυψαν τότε για πρώτη φορά στα χρονικά, πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει ένα λάθος στην κωδικοποίηση της ονοματολογίας των επιχειρήσεων.

Και για όσους επιβίωσαν όμως, τώρα που ξεκινά η φάση της επαναλειτουργίας, οι ΚΑΔ αποτελούν και πάλι εμπόδιο.

Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες με τα 4ψήφια και 8ψήφια νούμερα, απαγορεύεται να ανοίξουν πριν τις 15 Ιουνίου επιχειρήσεις όσοι, αν και λειτουργούσαν κανονικά ολόκληρο τον χρόνο, δηλώθηκαν κατά λάθος από τον λογιστή τους προ ετών σαν εποχικής λειτουργίας.

Μόνον στο Ναύπλιο, για παράδειγμα, αναμένονται περισσότερες των 1.000 ακυρώσεις, όπως ανακοινώνει το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ναυπλίου «Ξένιος Δίας», προειδοποιώντας πως οι κυρώσεις για όποιον παραβιάσει τους ΚΑΔ είναι βαρύτατες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου:

«Μετά από τον σκληρό αγώνα που δώσαμε τις τελευταίες τρεις μέρες, λόγω της αιφνίδιας απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 30/5/2020 με την οποία εξαιρέθηκαν τα καταλύματα μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την έναρξη της τουριστικής σεζόν την 1η Ιουνίου 2020, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη και ως εκ τούτου παραμένουμε κλειστά έως τις 15/6/2020.
Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι μετά την συνάντηση μας με τον Διοικητή Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι ποινές για την μη συμμόρφωση με την εν λόγω αιφνιδιαστική και άδικη ΚΥΑ σε περίπτωση ελέγχου είναι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ