Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα», είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή διότι το σκοτάδι κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ