Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η συζήτηση στα ΜΜΕ σχετικά με την μετακίνηση- κλείσιμο του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Πύλης Αξιού στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως παρατηρεί, το ΚΥ Πύλης Αξιού είναι ένα από τα δύο ΚΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε 2 βάρδιες, αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά). Εξυπηρετεί ασθενείς από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ για το 2018 είχε επισκεψιμότητα κοντά στις 100.000 ασθενείς. Στο ίδιο κτήριο λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140-150.000 άτομα ετησίως.

Στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του κόμματος, Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας, υπογραμμίζουν πως η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην περιοχή είναι ήδη άσχημη. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη λειτουργούν 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στη Δυτική 7. Το μοναδικό ΚΥ αστικού τύπου είναι του Ευόσμου, όπου υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και λειτουργεί όλο το 24ωρο με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό. Το προσωπικό στην ΠΦΥ είναι κυρίως αποσπασμένο από άλλες δομές και οι γιατροί επίσης μετακινούνται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, για να καλύψουν τις εφημερίες.

Το μόνιμο προσωπικό είναι ηλικιακά επιβαρυμένο, όπως και το ιατρικό, όπου οι περισσότεροι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη.

Το υπόλοιπο προσωπικό είναι επικουρικοί με 8μηνες συμβάσεις. Για τις ανάγκες διάγνωσης, για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα περίχωρα, λειτουργούν μόλις 3 μικροβιολογικά εργαστήρια (Πύλη Αξιού, Τούμπα και Βότση) με πολλές ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Για ακτινογραφίες υπάρχουν μόνο 6 ιατρεία και για μαστογραφίες μόλις δύο. Συνέπεια των παραπάνω είναι πολλοί άνθρωποι να ωθούνται να πάνε σε ιδιώτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ