Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος προσέφερε στον Ζελένσκι την προετοιμασία μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Λβιβ. Ένα άλλο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, το CNN Turk, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιελάμβανε την αρχική συνομιλία των δύο προέδρων και στη συνέχεια την προσέλευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παράμετροι της συμφωνίας συζητούνται επίσης με διαφορετικό τρόπο – από την «κορεατική επιλογή» καθορισμός της τρέχουσας γραμμής του μετώπου έως την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή της 23ης Φεβρουαρίου με αντάλλαγμα κάποιες αντίρροπες λύσεις από την Ουκρανία, όπως ευρεία αυτονομία για το νοτιοανατολικό τμήμα, ουδέτερο καθεστώς, αποστρατιωτικοποίηση των παραμεθόριων εδαφών κ.ο.κ. και με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τη Δύση.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι φήμες αυτές είναι αξιόπιστες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο κύριος στόχος του Ερντογάν δεν είναι τώρα η Ουκρανία, αλλά να αποσπάσει και να εκτρέψει την προσοχή από την επικείμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Τουρκίας εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Και επίσης για να ελαχιστοποιηθεί η αντίσταση σε αυτήν σε επίπεδο διεθνών οργανισμών (κυρίως του ΟΗΕ).

Αν και είναι πολύ πιθανό ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον Ζελένσκι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει συνεχώς και δημόσια για την ανάγκη αυτή, και θα κάνει ακριβώς την ίδια προσφορά στον Πούτιν.

Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν αυτή την προσφορά τώρα. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία βρίσκονται στη φάση της προσπάθειας να υλοποιήσουν τους δημοσίως διακηρυγμένους στόχους τους.

Για τη Μόσχα, θυμίζουμε, αυτό σημαίνει να φτάσει στα σύνορα της περιοχής του Ντονέτσκ, καθώς και να εξαναγκάσει την Ουκρανία για ουδέτερο καθεστώς, καθώς και σε «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση». Επιπλέον υπάρχουν επίσης δημόσια μη διατυπωμένοι, αλλά συζητούμενοι στα ΜΜΕ στόχοι κατάληψης ολόκληρης της ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας μέχρι την Υπερδνειστερία και την Οδησσό.

Για την Ουκρανία, είναι η απελευθέρωση των εδαφών που έχουν καταληφθεί μετά τις 23 Φεβρουαρίου που είναι ο επίσημα δηλωμένος «ελάχιστος στόχος».

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν σε ποιο βαθμό κάθε πλευρά μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους τουλάχιστον εν μέρει, όπως στην ουκρανική περίπτωση, για παράδειγμα, η επιστροφή της δεξιάς όχθης του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας, στη ρωσική περίπτωση – πρόσβαση στα σύνορα της περιοχής του Ντονέτσκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ