Χθες το βράδυ, στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων, στο στολισμένο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, τα χαμόγελα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Έντι Ράμα περίσσευαν. Ήταν μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη στην αλβανική πρωτεύουσα, η πρώτη μετά το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε «κλειδώσει» το συνυποσχετικό για να πάει η διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στη Χάγη. Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά, με κορυφαία την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γείτονος να ακυρώσει τη συμφωνία, την εμμονή του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης, αλλά και τη νέα αρχή που έγινε το 2020 σε συμφωνία του Νίκου Δένδια και του Έντι Ράμα.

Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα και οι συζητήσεις του με τον κ. Ράμα έδωσαν το μήνυμα ότι μια συμφωνία για το συνυποσχετικό είναι πιο κοντά από μια ακόμα παραπομπή της υπόθεσης στις καλένδες, αντί για το δικαστήριο της Χάγης. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, μάλιστα, η τεχνική δουλειά έχει εν πολλοίς γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια και την Αλβανίδα ομόλογό του κ. Τζάστα το πρωί της περασμένης Παρασκευής να συμφωνούν επί της ουσίας για τις συντεταγμένες της επίμαχης περιοχής.Η χθεσινή έλευση του κ. Μητσοτάκη στην Αλβανία, πάντως, παραλίγο να επισκιαστεί από μια δήλωση που φέρεται να είχε κάνει ο κ. Ράμα στον ιστότοπο euractiv.gr και της οποίας η ελληνική απόδοση προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο κ. Ράμα φέρεται να τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Όταν ρωτήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε τη δήλωση Ράμα, δεν εμφανίστηκε, όμως, διατεθειμένος να τινάξει το καλό κλίμα και την ουσία της συζήτησης για την υπόθεση της ΑΟΖ στον αέρα. Εξ ου και στο πρωθυπουργικό μέγαρο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επίθεση φιλίας από τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος, όχι μόνο ανασκεύασε την εν λόγω προβληματική δήλωση, αλλά…αποθέωσε και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ