Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα (0,5%) με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προθέσεις που θα αφήσει να διαφανούν για τη συνέχεια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το αν θα ακολουθήσει και τρίτη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι αντικείμενο εντατικών συζητήσεων, με αρκετούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι πιθανώς χρειάζεται περισσότερη δράση για να συγκρατηθεί η χειρότερη άνοδος των τιμών της ευρωζώνης εδώ και μία γενιά.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Η μείωση σε 9,2% τον Δεκέμβριο και 8,5% τον Ιανουάριο διατηρεί ωστόσο τον υπερτετραπλάσιο ετήσιο ρυθμό έναντι του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα κάνει τις ανακοινώσεις της στις 3:15 μ.μ. Ελλάδος στην Φρανκφούρτη και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει δεσμευτεί ότι μαζί με τους συναδέλφους της θα “επιμείνουν σε πορεία” που θα ανακόψει τον πληθωρισμό, θα μιλήσει μισή ώρα αργότερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να στείλει το γνωστό μήνυμα αποφασιστικότητας για τη μείωση του πληθωρισμού, το οποίο εκπέμπει σταθερά τους τελευταίους μήνες, προαναγγέλοντας και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ