Διάσκεψη του Βερολίνου: Πολιτική λύση, με κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων αποφάσισαν οι ξένοι ηγέτες για τη Λιβύη. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.
Διάσκεψη του Βερολίνου: Να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη, να εφαρμόσουν αυστηρότερα το εμπάργκο όπλων και να κηρυχθεί εκεχειρία, δεσμεύτηκαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο. Δεσμεύτηκαν, επίσης, να συγκροτήσουν μια πολυμερή επιτροπή για να συνεχίσει τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Οι ξένοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και πως η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, σημειώνοντας ότι «το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός». Εξήγησε, δε, ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη. Σύμφωνα με την ίδια, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπροσώπους όλων όσοι έλαβαν μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου – άρα και η Τουρκία. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για την οριστική εκεχειρία, πρόσθεσε η ίδια. «Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών. «Το εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει σεβαστό, θα παρακολουθείται πιο στενά από το παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ. «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι στη διαδικασία μετείχαν τόσο ο Φαγέζ αλ Φάρατζ, όσο και ο Χαλίφα Χαφτάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ