Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί στην αξιοποίηση (αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη) των μνημείων της κεντρικής Μακεδονίας (και των επτά περιφερειακών ενοτήτων) εξασφάλισε με επιπλέον χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Πολιτισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια σύσκεψης που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και εκπροσώπους αρχαιολογικών φορέων. Η αξιοποίηση των κονδυλίων θα γίνει στο πλαίσιο της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή, που αποτελεί και επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, ενώ μεταξύ των μνημείων στα οποία θα δοθεί πρώτη προτεραιότητα είναι και αυτό του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Στην καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, απόρροια της οποίας είναι η εξασφάλιση του ποσού αυτού, αναφέρθηκε στο περιθώριο της σύσκεψης ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μείνει αρκετά πίσω, η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως, οι ρυθμοί είναι πολύ ανεβασμένοι, οι ταχύτητες είναι πολύ μεγαλύτερες και πλέον βλέπουμε σημαντικά μνημεία του τόπου μας να αναστηλώνονται, να συντηρούνται, να αναδεικνύονται. Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια με την εμπνευσμένη ηγεσία της κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγα: Η κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει και στον πολιτισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της η ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη τόνισε πως μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία «έχει διατυπωθεί μάλιστα και από το στόμα του πρωθυπουργού», είναι η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία. «Αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε με τη συνεργασία με την Περιφέρεια και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ώστε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων να αποτελέσουν, είτε θεματικές είτε χρονολογικές πολιτιστικές διαδρομές. Αυτός είναι ο στόχος με ορίζοντα τετραετίας- συμπίπτει άλλωστε και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου- να μπορούμε πλέον να έχουμε συνθέσει αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές», επεσήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ