Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 διάβημα στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτώμενος για το θέμα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για λίγες δεκάδες μέτρα». «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Το δημοσίευμα της «SUN»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνοδευόμενοι από Ειδικές Δυνάμεις, εισέβαλαν και έκαναν κατάληψη σε ένα μικρό κομμάτι ξηράς στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, το οποίο «τεχνικά» ανήκει στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, περίπου 35 Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε νησίδα στην ανατολική πλευρά του ποταμού, που το χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι με την πτώση της στάθμης επανεμφανίζεται και έστησαν ένα μικρό αντίσκηνο ενώ ανήρτησαν και μια μικρή Τουρκική σημαία.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, παρά τις ειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς να αποχωρήσουν, παραμένουν ενώ απέρριψαν το ελληνικό αίτημα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η κατάληψη αυτή ελληνικού εδάφους, αποτελεί ένα πρώτο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας στην μελέτη του Ελληνικού στρατού για επέκταση του φράχτη για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στον Έβρο, σε αυτό το τμήμα του ποταμού έκτασης περίπου 1,6 εκταρίων ( 16 στρέμματα).

Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής bild
«35 Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε Ελληνικό έδαφος κατακτώντας από την Τέταρτη ένα μικρό νησάκι στον ποταμό Έβρο»

BILD

Η σελίδα γράφει

«Οι Τούρκοι στρατοπέδευσαν στο μικρό νησάκι υψώνοντας μάλιστα την Τουρκική σημαία. Οι δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόταση της Ελλαδας να οπισθοχωρήσουν».

Παράλληλα αναφέρει οι

«Εδώ και μέρες τουρκικά βομβαρδιστικά πετούν πάνω από μεγάλα Ελληνικά νησιά όπως την Χίο και την Λέσβο»

Και καταλήγει με τις δηλώσεις του Ερντογαν για την Ελλάδα.

«Από εδώ και πέρα θα τους κυνηγάμε. Θα μας βλέπουν και θα τρέχουν».

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.Στην δήλωσή τους αναφέρουν: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή». Και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;». Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ