Ιστορικές είναι οι στιγμές στη Βρετανία, όπου άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, για πρώτη φορά εκτός κλινικών δοκιμών. Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19. Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».
Ο εμβολιασμός της ηλικιωμένης έγινε σε ζωντανή σύνδεση, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και την ίδια να τους χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο, ακόμη και πίσω από τη μάσκα.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer. Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2020, άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες δόσεις στα προβλεπόμενα νοσοκομεία. Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.

Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι ιστορική». Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιίρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ