Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου και την εφημερίδα Καθημερινή λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν “να κατευνάζεις στον επεκτατιστή” και πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που ξεκινούν οι αύριο στην Κωνσταντινούπολη “ακυρώνουν” πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα προειδοποιεί ότι η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα είναι η Θράκη ενώ για την πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης κράτα αποστάσεις λέγοντας ότι επί της ουσίας “δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο προσφυγής και θα συρθουμε στη Χάγη υπογράφοντας πριν συνυποσχετικό με την Τουρκία” θέση που φαίνεται να είναι διαφορετική ως πρόθεση από αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαμαράς για τη συμφωνία των Πρεσπών – Θα καταψηφίσει τα μνημονια;

Διακριτά και όχι διακριτικά αναφέρεται και στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως “δεν λύθηκε κάποιο πρόβλημα αλλά μετασχηματίστηκε σε πιο επικίνδυνο καθώς η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε αντιθέτως ενισχύθηκε”.

Στην επίμαχη ερώτηση για το τι θα κάνει όταν θα έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια προς ψήφιση στη Βουλή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τα καταψηφίσει ενώ για την οικονομία ζητάει “μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες” ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.Σε μία αποστροφή της συνέντευξης του που θα συζητηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς αφενός επικροτεί τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία αφετέρου κάνει αναφορά σε νομική ανάλυση του πρώην προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου Θεωρώντας αναγκαία την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνα με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από την ουσία της τοποθέτησης η θετική αναφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο έχει και αυτή ένα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται και σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως το σκάνδαλο novartis, τα 12 μίλια με όλο το περιεχόμενο της συνέντευξης να δημοσιεύεται στη σημερινή καθημερινή της Κυριακής.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης