Tι αποκαλύπτει ο Γάλλος δημοσιογράφος Φαμπιάν Περιέ στο βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία» («Alexis Tsipras, Une histoire grecque») – Το καυτό εξάμηνο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές και ο πειρασμός του Grexit – Το άγνωστο ταξίδι στις ΗΠΑ το 2013 και ο λογογράφος Γιάνης Βαρουφάκης – Η θεία Λαοκρατία και πώς ο Τσίπρας σε ηλικία 14 ετών πήγε και γράφτηκε στην ΚΝΕ

Το όνομα του Φαμπιάν Περιέ (πέρα από την ομοιότητα με το γνωστό ανθρακούχο ύδωρ) απασχόλησε κάπως ανορθόδοξα την ελληνική κοινή γνώμη: χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε κάπνισε ο ίδιος ή είδε άλλους να καπνίζουν μπάφους στα υπόγεια του Μαξίμου ενόσω στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από την ανασκευή της κατηγορίας που είχε εκτοξεύσει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και τον σάλο που ακολούθησε, ο Φαμπιάν Περιέ είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια. Ζει μόνιμα στην Αθήνα και έχει παρακολουθήσει στενά όλη την περιπέτεια της χώρας, σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ανελλιπώς από το 2008. Υπήρξε και διατελεί συνεργάτης γαλλικών και βελγικών εφημερίδων όπως οι «Libération», «L’Humanité» και «Le Soir», καθώς και σημαντικών μέσων όπως τα «Le Temps», «Les Jours» και «Alternatives Economiques».

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία» («Alexis Tsipras, Une histoire grecque»). Πρόκειται για μια βιογραφική μελέτη, μια μονογραφία, βασισμένη στον τέως Ελληνα πρωθυπουργό. Η μέθοδος του Περιέ συνίσταται στην παράλληλη εξιστόρηση του βίου και της πολιτείας του Αλέξη Τσίπρα, στο φόντο κρίσιμων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η χρονική αφετηρία είναι σημαδιακή: το καλοκαίρι του 1974 η δημοκρατία εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα γεννήθηκε το τρίτο παιδί του Παύλου και της Αρίστης Τσίπρα, ο μετέπειτα ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Αναπάντεχη δικαίωση θα μπορούσε να βρίσκει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του Περιέ. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, μετά από το βροντερό «Οχι» του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πέσει σε βαθιά μελαγχολία. Ο συγγραφέας το επιβεβαιώνει αυτό παραθέτοντας σχετικά σχόλια του Φρανσουά Ολάντ: «Οταν τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα, άκουσα έναν άνθρωπο, παραδόξως, ανήσυχο, παρά τη νίκη του. Μου ζήτησε να αρχίσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις. “Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω”, του είπα». Γύρω από εκείνα τα τραγικά 24ωρα που προηγήθηκαν της ιστορικής κωλοτούμπας του 2015, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος διηγείται ότι είχε μιλήσει επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «έναν άνθρωπο που ανήκει στην Κεντροδεξιά, πεπεισμένο ότι ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει ξανά. Μου είπε ότι τρέφει εκτίμηση για τον Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ειλικρινή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με διαβεβαίωσε πως ο ΤσίΑναπάντεχη δικαίωση θα μπορούσε να βρίσκει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του Περιέ. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, μετά από το βροντερό «Οχι» του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πέσει σε βαθιά μελαγχολία. Ο συγγραφέας το επιβεβαιώνει αυτό παραθέτοντας σχετικά σχόλια του Φρανσουά Ολάντ: «Οταν τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα, άκουσα έναν άνθρωπο, παραδόξως, ανήσυχο, παρά τη νίκη του. Μου ζήτησε να αρχίσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις. “Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω”, του είπα». Γύρω από εκείνα τα τραγικά 24ωρα που προηγήθηκαν της ιστορικής κωλοτούμπας του 2015, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος διηγείται ότι είχε μιλήσει επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «έναν άνθρωπο που ανήκει στην Κεντροδεξιά, πεπεισμένο ότι ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει ξανά. Μου είπε ότι τρέφει εκτίμηση για τον Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ειλικρινή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με διαβεβαίωσε πως ο Τσίπρας ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί και να μην τον αφήσω αβοήθητο».πρας ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί και να μην τον αφήσω αβοήθητο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ