Ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ωαρίων και παράδοσης παιδιών για υιοθεσία στην Ευρώπη, εξιχνιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές 2019 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 12 μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας από 20 έως 53 ετών.

Ακόμη, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη μελών της οργάνωσης, ενώ 2 κατηγορούμενες είναι ήδη κρατούμενες για παρόμοια αδικήματα.

«Στην επιχείρηση αυτή, που αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνέδραμαν κλιμάκια της EUROPOL και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Προχωρήσαμε στη σύλληψη 12 ατόμων, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 66 συνολικά εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι χρηματικής αμοιβής», ανέφερε σε σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Αντώνιος Τζιτζής.

Επικεφαλής του κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, φέρεται να ήταν άνδρας δικηγόρος και γυναίκα μαιευτήρας γυναικολόγος. Στην υπόθεση εμπλέκονται και υπάλληλοι τριών ιδιωτικών κλινικών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2016 έως σήμερα, οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν γυναίκες που γεννούσαν ή έδιναν γενετικό υλικό, από Βουλγαρία, Γεωργία και Ελληνίδες Ρομά, οι οποίες βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τα μέλη του κυκλώματος, μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Στη συνέχεια οι βιολογικές μητέρες παρέδιδαν τα νεογέννητα βρέφη προς υιοθεσία, έναντι διαφόρων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, ορισμένες από τις γυναίκες που μετέφεραν από τη Βουλγαρία τις χρησιμοποιούσαν ως παρένθετες μητέρες, έναντι χρημάτων.

Αμέσως μετά την γέννηση συντάσσονταν μια προσωρινή πράξη προσωρινής επιμέλειας.

Μετά από ένα μήνα συντάσσονταν η κανονική επιμέλεια την οποία χρησιμοποιούσαν στο Πρωτοδικείο για την οριστική υιοθεσία του τέκνου.

Προκειμένου να μην “σκαλώσει” η διαδικασία και κάποια από τις γυναίκες το μετανιώσει η πληρωμή γινόταν σε τρείς δόσεις και όχι εφάπαξ.

Για τις γεννήσεις οι γυναίκες πληρώνονταν 4-5 χιλιάδες ευρώ, ενώ για τα ωάρια δίνονταν λιγότερα από παραπάνω ποσό.

Στο πλαίσιο της δράσης του, το κύκλωμα στρατολογούσε ως δότριες ωαρίων, αλλά και ως παρένθετες μητέρες και άλλες γυναίκες, ημεδαπές και αλλοδαπές, που διαμένουν στην Ελλάδα, τις οποίες, μετέφεραν στις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αφού πρώτα αποσπούσαν τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Στο κύκλωμα λειτουργούσαν ως μεσίτες. Έπαιρναν χρήματα και από τις δότριες και από τους γονείς.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται και δυο κρατούμενες σε Κορυδαλλό και Διαβατά.

«Οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες, κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, προκειμένου να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών». Από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε παράνομα έσοδα, τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πραγματοποιούσαν αγορές πολυτελών οχημάτων, χρυσαφικών, οικιών και οικοπέδων, και χρηματοδοτούσαν την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό», ανέφερε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμος Β’ Χρήστος Δημητρακόπουλος.
Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

• Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ,
• 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
• Πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ