Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ευθέως την Κίνα για την εμφάνιση, τη διασπορά και την εξάπλωση της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο δεύτερος, μάλιστα, ήταν εκείνος που «αποκάλυψε» της Ουάσινγκτον, εξαπολύοντας πρώτος τα «βέλη» του εναντίον του Πεκίνου. Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πομπέο, υποστηρίζουν δημοσίως ότι διαθέτουν «συντριπτικές» αποδείξεις για την «ενοχή» της Κίνας. Αποδείξεις τις οποίες αμφισβητεί ο στρατός των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από πού πηγάζει, λοιπόν, αυτή η σιγουριά που εκφράζουν ο Τραμπ και ο Πομπέο; Η απάντηση ακούει στο όνομα… CIA. Όλως τυχαίως, πριν αναλάβει το State Department, ο Μάικ Πομπέο ήταν διευθυντής της CIA. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μία «απόρρητη» έκθεση που… διέρρευσε της CIA, για την αγορά 56 εκατ. αναπνευστήρων και μασκών από την Κίνα, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, έρχονται να «δέσουν» και να ερμηνεύσουν τη στάση της αμερικανικής ηγεσίας.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η έκθεση της CIA, είτε στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είτε είναι κατασκευασμένη, εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Το ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί, θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην παρούσα φάση, πάντως, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με τον Τραμπ να εμφανίζει μία αδιάλλακτη στάση, απέναντι σε ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η συμφωνία για το Εμπόριο.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από την «απόρρητη» έκθεση της CIA; Αν τα βάλουμε κάτω, είναι αυτά ακριβώς που λέει ο Αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτα απ’ όλα, το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα της έκθεσης της CIA, η οποία κατηγορεί τους Κινέζους ότι την ίδια εποχή συγκέντρωναν ιατρικά εφόδια απ’ όλο τον κόσμο. Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ