Από χθες Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Μαΐου, οκτώ ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, θα συγκεντρώσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, έξι από τα αυτά, ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Μάλιστα, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα εν λόγω μνημεία από τα οποία θα περνάει ο 8ος Αγώνας Δρόμου Μνημείων Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να μάθει ο κόσμος τη διαδρομή.
Οκτώ ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, περισσότερες από 500 συμμετοχές, αθλητές, φίλοι του τρεξίματος αλλά και ΑμεΑ, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα θα λάβουν χώρα το τριήμερο Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Μαΐου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης.
8ος αγώνας δρόμου μνημείων θεσσαλονίκης
Τα οκτώ ιστορικά μνημεία
Πρόκειται για τα εξής μνημεία:
-Επταπύργιο, αλλιώς γνωστό ως Γεντί Κουλέ, η Ακρόπολη στη Θεσσαλονίκη, στη βορειοανατολική πλευρά των τειχών της πόλης, πάνω από τη Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη. Διασώζεται σχεδόν στην αρχική του μορφή ενώ αποτελεί οχυρωματικό κομμάτι της πόλης. Από τη δεκαετία του 1890 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές. Το 1989-1990 οι φυλακές μεταβιβάστηκαν σε άλλο χώρο, και το Επταπύργιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Πολιτισμού.
–Μονή Βλατάδων, η ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, αποτελεί το μοναδικό σε λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι εντός της Θεσσαλονίκης, και ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Κτίστηκε από τους αδελφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλαττή. Το υφιστάμενο κτίσμα του καθολικού ανάγεται στον 14ο αιώνα.
–Ναός του Οσίου Δαυίδ, το παλαιό καθολικό της Μονής Λατόμου, γνωστό σήμερα ως Ναός του Οσίου Δαυίδ, είναι παλαιοχριστιανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, στο τέλος της οδού Αγίας Σοφίας.
–Βυζαντινό Λουτρό, είναι το μεγαλύτερο βυζαντινό Λουτρό που σώζεται από την μεσοβυζαντινή ή υστεροβυζαντινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα λίγα διασωθέντα κοσμικά κτίρια εκείνης της εποχής.
Βρίσκεται μεταξύ των οδών Θεοτοκοπούλου, Κρίσπου, Χρυσοστόμου και Φιλοκτήτου στην Άνω Πόλη.
–Ναός Αγίου Νικολάου του Ορφανού, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κτισμένο στις αρχές του 14ου αιώνα.
Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Άνω πόλης, εντός των τειχών, μεταξύ των οδών Ηροδότου και Αποστόλου Παύλου.
– Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά. Βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου, στο μέσο περίπου των ανατολικών τειχών της πόλης, κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη.
–Κήποι του Πασά, αποτελούν ένα μνημειακό πάρκο και η κατασκευή του ανάγεται γύρω στο 1904. Η περιοχή που κτίστηκε το πάρκο, ανήκε στην εκκλησία, η οποία το 1875 παραχώρησε την περιοχή στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ίδρυση νεκροταφείου. Το 1901 η περιοχή αυτή πέρασε στην νομαρχία της οθωμανικής διοίκησης η οποία έχτισε το νοσοκομείο Χαμιδιέ(αργότερα Άγιος Δημήτριος) της οποίας η περιοχή του πάρκου ήταν ενταγμένη στον χώρο του νοσοκομείου όπως αναγράφεται σε μια επιγραφή.
– Πύργος της Αλύσεως, κυκλικός πύργος στο βορειανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οχύρωσης της πόλης.
Η ονομασία Πύργος της Αλύσεως (Zincirli Kule), καθώς και Ζωσμένος Πύργος (Kusakli Kule) πιθανόν δόθηκαν κατά την Οθωμανική περίοδο εξαιτίας της λίθινης διακοσμητικής ταινίας, που περιβάλλει τον κορμό του πύργου σαν αλυσίδα. Αναφέρεται επίσης και έχει επικρατήσει, ως Πύργος του Τριγωνίου.