Κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης.
Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.
Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου και των ιεραρχών Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των κληρικών και λαϊκών, που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, όρισε να τιμάται η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των «συν αυτώ Ιεραρχών» την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Εκδηλώσεις τιμής για τον Άγιο εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης την ερχόμενη Κυριακή στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Νέας Τρίγλιας.
Ακολουθεί ομιλία με θέμα: “Ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου”.
Η Νέα Τρίγλια είναι ένα τυπικό, όμορφο χωριό της Χαλκιδικής στη δυτική ακτή,
που διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες του.
Το χωριό της Νέας Τρίγλιας ιδρύθηκε το 1922, θεμελιωμένο σε ένα λαμπρό ιστορικό παρελθόν. Με έναν πολύ ενεργό σύλλογο, τον Σύλλογο Κατοίκων Τρίγλιας, να υποστηρίζει τη μακρά ιστορία που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες τους, στον νέο οικισμό τους, τη Νέα Τρίγλια, θυμίζει σε όλους, νέους και γέρους, τις εμπειρίες των προγόνων τους.
Με έναν ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο, τον Σύλλογο Τριγλιανών, να κρατάει στις πλάτες του τη «βαριά» ιστορία που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο οικισμός της Νέας Τρίγλιας, θυμίζει σε νέους και παλιούς, όλα εκείνα που βιώσαν οι παππούδες. Μέσα από την πλούσια λαογραφική συλλογή του τοπικού μουσείου μαθαίνετε, γνωρίζετε, ανακαλύπτετε, θυμόσαστε, νοσταλγείτε.
Στην παραλία της Ν.Τρίγλιας βρίσκεται το κτίσμα “Μαγαζάρα”, πρόκειται για ταρσανά την μονής Βατοπεδίου, μετόχι της οποίας υπήρχε στην περιοχή και είχε διέξοδο στην γαλήνια ακτή την οποία σήμερα χρησιμοποιούν χιλιάδες λουομένων για τα θερινά τους μπάνια.
Λαογραφικό Μουσείο (Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Τριγλιανών) υπάρχουν πολλά εκθέματα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, καθώς και εκείνα που χρησιμοποίησαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους, όπως και οστά προϊστορικών ζώων.
Στις 26 Ιουλίου εορτάζεται η Αγία Παρασκευή με εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλης περιοχής.