Νυμφαίο! Το παραμυθένιο χωριό της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο Βίτσι και πλέον είναι διάσημο ανάμεσα σε όσους έχουν γυρίσει τη βορειοδυτική Ελλάδα, αποτελώντας ορεινή αποκάλυψη για αυτούς που ακόμα δεν το έχουν γνωρίσει.

Το Νυμφαίο, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν Νιβεάστα (σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας». Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή.Ίσως το ωραιότερο πέτρινο χωριό της χώρας, το Νυμφαίο ξεχωρίζει χάρη στα αρχοντόσπιτά του: αν μπορέσετε, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, θαυμάζοντας τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια. Έτσι δε όπως προβάλλει αμέσως μετά την ανάβαση μέσω ενός βουνίσιου δρόμου γεμάτου στροφές, πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Η δε είσοδός του χαρακτηρίζεται από ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, το οποίο ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά.

Είναι τόση η ομορφιά εδώ πέρα, ώστε μοιάζει με σκηνικό θεάτρου στημένο από κάποιον μεγάλο σκηνοθέτη. Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Τα καλοδιατηρημένα βλάχικα αρχοντικά, τα μοναδικά λιθόκτιστα καλντερίμια που διασχίζουν όλη του την έκταση, αλλά και οι εκκλησιές και οι πλατείες, φτιάχνουν ένα σύνολο μοναδικό. Το οποίο λαμβάνει εικόνα σχεδόν μαγική τον χειμώνα, όταν το χιόνι μαζεύεται στις στέγες από γαλβανισμένη λαμαρίνα, που το βοηθάει να γλιστρά ευκολότερα. Αξέχαστα θα σας μείνουν όμως και τα μονοπάτια στο δάσος με οξιές που περιβάλλει τον οικισμό.Σήμα κατατεθέν, το παλιό πέτρινο σχολείο: η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928. Επιπλέον, μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας –ένα αρχοντικό που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας & Ιστορίας– κάνουν το Νυμφαίο ιδανικό προορισμό για ταξιδευτές που τους αρέσει η πεζοπορία, η φύση και τα ιστορικά μνημεία.Η περιοχή προσφέρεται άλλωστε και για εκδρομές στο Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου· μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο χωριό λειτουργεί λοιπόν το πάρκο περίθαλψης για την Καφέ Αρκούδα, ενώ λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγραπιδιά, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για τον Λύκο.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς. Εδώ φιλοξενούνται δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες –οι λεγόμενες «χορεύτριες»– που πια δεν μπορούν να ζήσουν μόνες στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του είδους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ