Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό «EU Digital COVID Certificate». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το χαρακτήρισε «ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες». Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.
«Δεν είναι στόχος μας να διαχωριστούν οι πολίτες σε κατηγορίες», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο για γρήγορα ταξίδια.
Δήλωσε πως «είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό του έφερε την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ και δήλωσε πολύ περήφανος που είναι άδω, στην Ελλάδα, οπού ανακοινώνεται αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών υνιά κορυφαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα.
Παρουσιάζοντας πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για διαλειτουργικότητα του στην ΕΕ με εγγύηση των προσωπικών δεδομένων και για δυνατότητα έκδοσης ελληνικού πιστοποιητικού για τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι Ελληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Το πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Θα στηρίζεται δε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε οκάτοχός του έχει εμβολιαστεί, εαν και πότε έχει ασθενήσει, ή εάν έχει κάνει αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid.
Το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρο για διάστημα έως 180 ημερών, ενώ ο κανονισμός για τα πιστοποιητικά θα ισχύει για 12 μήνες.