Τις τελευταίες 48 ώρες, οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ έχουν προκαλέσει παγωμάρα στους Ουκρανούς που βλέπουν τις ελπίδες τους για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία να γίνονται καπνός.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις «φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων» ως βασική παγκόσμια απειλή, αναγκάζοντας έτσι την απομάκρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να αυξήσει τη δική της άμυνα, δαπανώντας, μεταξύ άλλων, πολλά περισσότερα χρήματα για την στρατιωτική ισχύ της, «μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να προσανατολίζεται στην προσπάθεια να κρατήσει τον πολεμοχαρή Τραμπ και τον Χέγκσεθ στο πλευρό του», γράφει το Politico.
Η αρχική «επιθετική» στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένες αντιδράσεις, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν όρους όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Ωστόσο, η διεθνής σκηνή παρατηρεί να αναδεικνύεται από αυτό «η απουσία ενός σαφούς ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώνει ο Τραμπ».
«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να χάσει το κύρος της και εξακολουθούν να μην σκέφτονται βάση του νέου πλαισίου του Τραμπ», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα «μίγμα φόβου και άρνησης» σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της νέας στάσης των ΗΠΑ τόσο στην Ουκρανία – όσο και όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.