«Η πόλη διαθέτει όλα τα στοιχεία για μία πυρκαγιά σαν του Λος Άντζελες» λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκτιμά πως η επόμενη μεγάλη φωτιά μπορεί να ξεσπάσει στον Υμηττό. Προσομοιώσεις δείχνουν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, οι φλόγες θα μπορούσαν να φτάσουν κοντά στον αστικό ιστό, θέτοντας σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «προσομοιώσεις που έγιναν με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Γιάνναρο, έναν ατμοσφαιρικό μοντελιστή, δείχνουν πώς μια πυρκαγιά που μπορεί να ξεκινήσει στους βόρειους πρόποδες του Υμηττού θα σημείωνε «πολύ γρήγορη πρόοδο» εάν ενισχυόταν από ισχυρούς ανέμους. Χρησιμοποιώντας το ξερό δάσος και τη βλάστηση του βουνού ως πηγή καυσίμου, οι φλόγες θα μπορούσαν γρήγορα να κατέβουν προς την πόλη, κοντά σε μια περιοχή που στεγάζει την πανεπιστημιούπολη, στα όρια της πόλης». Προσθέτει πως «ενώ το βουνό είναι ισχυρά προστατευμένο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μια πυρκαγιά μπορεί να συμβεί».
Η Αθήνα ανήκει σε μια λίστα πόλεων όπως η Λισαβόνα, το Σίδνεϊ και το Κέιπ Τάουν, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες λόγω κλιματικών και γεωγραφικών παραμέτρων. Το 2025 προβλέπεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστροφών..
Έτσι, δεν αποκλείεται το σενάριο των μεγάλων πυρκαγιών, όπως αυτές που έπληξαν το Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, αλλά και των πλημμυρών, όπως στη Βαλένθια πέρυσι. Με το 2025 να αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, παρά το ψυχρότερο καιρικό φαινόμενο La Nina νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες που οδήγησαν στις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες ήταν περίπου 35% πιο πιθανό να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Στην περίπτωση της Αθήνας, η μοντελοποίηση από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει ότι, σε ένα «σενάριο συνήθους πρακτικής», όπου σημειώνεται μικρή πρόοδος στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η πόλη αναμένεται να έχει έως και 40 πρόσθετες ημέρες με καύσωνα και μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 35 °C κάθε χρόνο έως το 2050, σε σύγκριση με την περίοδο από το 1981 έως το 2000.