ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Μπροστά σε έναν πρωτόγνωρα δύσκολο χειμώνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα η Ευρώπη, καθώς οι προβλέψεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Σε περίπτωση που επικρατήσουν παρατεταμένες συνθήκες έντονου ψύχους, η ενεργειακή θωράκιση της γηραιάς ηπείρου αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά, φέρνοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμέτωπες με το φάντασμα της έλλειψης καυσίμων.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο των αναλυτών, τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων της Ευρώπης προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 29% μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, το εναλλακτικό, δυσμενές σενάριο ενός παρατεταμένου παγετού προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς δείχνει ότι τα αποθέματα μπορούν να κατακρημνιστούν στο οριακό 11%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η δραματική μείωση των αποθεμάτων στο τέλος της χειμερινής περιόδου θα καταστήσει τη διαδικασία αναπλήρωσής τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όχι μόνο τεχνικά δύσκολη, αλλά και εξαιρετικά κοστοβόρα. Η ανάγκη για μαζικές αγορές θα ωθήσει εκ νέου τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, καθώς και από τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις αξιωματούχων για τον κίνδυνο υβριδικών απειλών εναντίον των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.










