Νέα δεδομένα δημιουργεί στις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς η διάταξη που κατατέθηκε σήμερα σε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η διάταξη αυτή επιτρέπεται η αξιοποίηση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά σε στοιχεία στα οποία οι εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης.
Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την υπόθεση Novartis εφόσον υπάρχει τέτοια ήταν υπάρχει τέτοιο υλικό και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Σύμφωνα με την έκθεση, επιτρέπεται στο πλαίσιο εκδίκασης πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, η αξιοποίηση μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών κατά παρέκκλιση του άρθρου 177 παρ. 2του Κ.Π.Δ εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά σε πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης, κατά τις κείμενες διατάξεις.
Στην αρχή έναρξης της σημερινής συζήτησης στη Bουλή ο υπουργός δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην επαναφορά ως πλημμέλημα της διατάραξης κοινής ησυχίας. Απαντώντας στη φημολογία περί επαναφοράς νόμου Παπαθεμελή ο κ. Τσιάρας είπε ότι η σημερινή ρύθμιση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνο τον νόμο.
«Διαβεβαιώνω οποιονδήποτε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το συμφέρον του απλού εργαζόμενου Έλληνα πολίτη. Βλέπουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις των καταστηματαρχών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δούμε ξανά τη διάταξη για τη λειτουργία καταστημάτων. Προφανώς στην πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να περιορίσουμε την επαγγελματική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανυπεράσπιστο τον Έλληνα πολίτη».