Ο κ. Γιάνναρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνο για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα, καθώς εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους – όπως τονίζει – για την ανθρώπινη ζωή:
«Η ζέστη έχει ονομαστεί σιωπηλός δολοφόνος. Θα πρέπει να ξέρουμε πως, αν αθροίσουμε ετησίως όσους ανθρώπους πεθαίνουν από φυσικές καταστροφές, εκείνοι που πεθαίνουν από τη ζέστη ξεπερνούν το άθροισμα όλων των άλλων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, για εμένα τουλάχιστον, δεν με ενδιαφέρει αν λέγεται καύσωνας, θερμικός θόλος ή οτιδήποτε άλλο. Το σημαντικό είναι πως, όταν ζούμε σε συνθήκες υψηλών και αφύσικων θερμοκρασιών, αυτό δημιουργεί θερμική επιβάρυνση στον οργανισμό.
Η θερμική επιβάρυνση έχει επιπτώσεις που ξεκινούν από ένα απλό αίσθημα κόπωσης ή κάποιες κράμπες και μπορεί να φτάσουν μέχρι τη θερμοπληξία και τον θάνατο. Αυτό το έχουν δείξει αναλύσεις σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο αλλά και ελληνικό επίπεδο. Η ζέστη – όχι απαραίτητα οι ακραίοι καύωνες – οδηγεί σε υπερβάλλοντες θανάτους. Δηλαδή, σε θανάτους που δεν θα είχαμε αν δεν υπήρχε η ζέστη
».

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ, η επικίνδυνη ένδειξη στο θερμόμετρο του σπιτιού μας δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου για να λάβουμε μέτρα, όπως εξηγεί ο κ. Γιάνναρος:
«Υπάρχουν μελέτες του ΠΟΥ που δείχνουν ποια είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω ζέστης. Και επιμένω γιατί δεν μιλάμε μόνο για περιπτώσεις 40, 42 ή 45 βαθμών Κελσίου – το να ζεις για 10, 15 ημέρες ή και έναν μήνα σταθερά στους 38-39 βαθμούς, κι αυτό να μην ονομάζεται καύσωνας, δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».

Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται αν ξεμπερδεύουμε με αυτό το κύμα καύσωνα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο υπόλοιπος Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένονται καυτοί..
«Δυστυχώς, και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – δηλαδή χονδρικά τις επόμενες 15 ημέρες – φαίνεται πως μετά από μια πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας που θα έχουμε κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, λόγω βοριάδων, μετά επιστρέφουμε ξανά σε ένα μοτίβο θερμού καιρού. Σύμφωνα με τα εποχικά στοιχεία – θα περιμένουμε και τα νέα δεδομένα που έρχονται στις 10 Ιουλίου – φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε έναν θερμότερο Ιούλιο και έναν θερμότερο Αύγουστο».